Publicerad 2015-09-07

”A-kassetaket måste indexeras – det håller inte att höja ersättningen var trettonde år”

I dag höjer politikerna a-kassetaket för första gången på tretton år. Men hur ska de se till att arbetslöshetsförsäkringen ger en bra ekonomisk trygghet varje år framöver? SO:s ordförande Harald Petersson välkomnar socialförsäkringsutredningens förslag om att indexera a-kassetaket.

Riksdagen röstade ja till att höja maxersättningen för arbetslösa den 16 juni 2015. Från och med i dag kan därför den som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden få ut 80 procent av lönen från a-kassan under de första 100 dagarna. Tidigare slog man i taket med en månadslön över 18 700 kronor.

– Det här är ett steg i rätt riktning. Men ersättningen måste fortfarande indexeras för att a-kassan ska fungera som en effektiv omställningsförsäkring på sikt. Det håller inte att höja taket var trettonde år, säger Harald Petersson, ordförande på Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO).

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen (PSFU) gör samma bedömning i sitt slutbetänkande, som de lämnade in den 2 mars 2015. Utredningen kom fram till att ersättningstaket i arbetslöshetsförsäkringen bör indexeras på samma sätt som i sjukförsäkringen.

– Arbetslöshetsförsäkringen är sakta men säkert på väg att återställas efter reformerna 2007. De förhöjda avgifterna togs bort förra året och nu är ersättningen tillbaka på en rimlig nivå. En halv miljon valde att lämna a-kassan för åtta år sedan och långt ifrån alla har återvänt. Med dagens takhöjning har a-kassorna stora möjligheter att öka medlemstalet, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.

Kontakt

Melker Ödebrink
Kanslichef SO
070-651 63 24
melker.odebrink@samorg.org

Harald110x120

Harald Petersson
Ordförande SO
072-546 69 08
harald.petersson@unionen.se

[ssba]