Fem bra skäl att vara medlem

Är det värt att vara med i a-kassan? Om du frågar dina kollegor kommer de flesta att svara ja: Sju av tio som arbetar i Sverige väljer att försäkra sin inkomst genom att gå med i a-kassan.

Ekonomisk trygghet om du blir arbetslös

Ett medlemskap i a‑kassan är en trygghet under hela ditt yrkesliv. Du kan fokusera på att söka nytt jobb i stället för att oroa dig över privatekonomin om du blir arbetslös. När du har varit medlem i a‑kassan i 12 månader kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön i upp till 300 dagar om du blir arbetslös. 

Chans till inkomstförsäkring från facket

Du som är medlem i ett fackförbund måste även vara medlem i a-kassan för att få ersättning från fackets kompletterande inkomstförsäkring. 

Bättre möjligheter att byta jobb

Du kanske vågar byta jobb när du vet att du har ett ekonomiskt stöd även om du skulle förlora provanställningen eller vara sist in om din arbetsgivare behöver säga upp personal.

Lättare att hitta bostad 

Hyresvärden eller banken kan kräva att du är medlem i a-kassan för att du ska få ett hyreskontrakt eller ett lån till bostadsrätt.

A-kassan är en prisvärd försäkring

Avgiften är ungefär 150 kronor i månaden, beroende på vilken a-kassa du är med i. Om du blir arbetslös och får den högsta möjliga ersättningen under tre månader, så motsvarar det alla medlemsavgifter du betalar in till a-kassan under ett helt yrkesliv.