Publicerad 2016-07-05

4 av 10 arbetslösa måste låna för att få ihop ekonomin

Regeringen höjde a-kassetaket i höstas. Ändå måste fyra av tio arbetslösa låna pengar för att dryga ut ersättningen från a-kassan. Det visar en medlemsundersökning från Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO).

Den senaste medlemsundersökningen från SO visar att fyra av tio arbetslösa har lånat pengar för att få ihop sin ekonomi – trots att de får ersättning från sin a-kassa.

– Arbetslöshetsförsäkringen ska ge trygghet i perioder av arbetslöshet. Och för att lägga fullt fokus på att söka nytt jobb behöver man få ihop sin privatekonomi, säger SO:s kanslichef Melker Ödebrink.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen var överens om att a-kassetaket bör indexeras när utredningen presenterade sitt slutbetänkande i mars 2015.

– Vi välkomnar förslaget om att räkna upp ersättningen från a-kassan varje år på samma sätt som i sjukförsäkringen. En grundläggande ekonomisk trygghet är viktigt för att göra omställningen mellan två jobb så effektiv som möjlig, säger Melker.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av TNS Sifo i april-maj 2016. Siffrorna baseras på 3 846 svar från personer som fått ersättning från sin a-kassa under våren 2016. Alla 28 a-kassor finns representerade i undersökningen

För frågor kontakta

Melker Ödebrink
Kanslichef SO
070-651 63 24
melker.odebrink@samorg.org