Publicerad 2014-10-28

A-kassenivån styr inte jobbchanser för arbetslösa – lönekrav och kunskap avgör

Jobbchanserna för arbetslösa är kopplade till den lägsta lönen de kan tänka sig att acceptera för ett jobb, vilka kunskaper de har och hur många som är arbetslösa på deras lokala arbetsmarknad. Ersättningen från a-kassan och sökintensiteten är däremot inte avgörande, visar en rapport från IFAU.

I vilken utsträckning arbetslösa verkligen får jobb är varken förknippat med ersättningsnivån från a-kassan eller hur intensivt de söker jobb. Jobbchanserna hänger i stället på den lägsta lönen som de arbetslösa kan tänka sig att acceptera för ett jobb (reservationslönen), vilka kunskaper de har och hur många som är arbetslösa på deras lokala arbetsmarknad.

Även om a-kassenivån i sin tur är förknippad med hur arbetslösa sätter sina reservationslöner, menar forskare att det handlar om två olika mått som inte kan ersätta varandra.

– Vi drar slutsatsen att a-kassan och reservationslönen är mått som mäter relativt olika ting, och därför kan det vara problematiskt att använda ersättningsnivån på a-kassan som ett substitut för reservationslöner, skriver Madelene Nordlund och Mattias Strandh i sin rapport.